image/svg+xml
image/svg+xml

Faaliyetlerimiz

2022 Yılı İçinde Yapılan Faaliyetler

-2022 yılı içerisinde Üniversitemiz öğretim üyeleri tarafından geliştirilen ve Üniversitemizin başvuru sahibi olduğu 2 adet patent ve 1 adet endüstriyel tasarım tescil edilmiştir.

- 2022 yılı içerisinde Birimimize 9 adet patent başvurusu yapılmıştır. Bunlardan Bartın Üniversitesi hak sahipliğinde 2 adet ulusal incelemeli patent başvurusu ve 7  adet uluslararası patent başvurusunun yapılmasına karar verilmiştir.

- 2022 yılı içerisinde Üniversitemiz öğretim üyeleri tarafından geliştirilen ve Üniversitemizin başvuru sahibi olduğu 1 adet endüstriyel tasarım başvurusunun yapılmasına karar verilmiştir.

-Bartın Üniversitesi’nin (BARÜ) başvuru sahibi olduğu ve Dr. Öğr. Üyesi Kadir KAYAHAN’ın ortak buluş sahibi olduğu ulusal patent başvurusu “Ahşap Koruma ve Kurutmada Akıllı Kazan Sistemi” tescil edildi.

-Bartın Üniversitesi’nin (BARÜ) başvuru sahibi olduğu ve Arş. Gör. Mert Crumpton’un buluş sahibi olduğu ulusal patent başvurusu “Sanal Gerçeklik Objelerini Tutma Hissini Simüle Eden El Aparatı” tescil edildi.

Patent Koordinasyon Birimi koordinasyonunda Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) işbirliğiyle düzenlenen, Moderatörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Eyüp Burak CEYHAN’ın yaptığı ve TÜRKPATENT Sınai Mülkiyet Uzmanı Ceren BORA ORÇUN'un sunumlarıyla "Yüksek Öğretim Kurumlarında Gerçekleşen Buluşlar ve Buluş Bildirim Zorunluluğu" eğitimi 08 Kasım 2022 Kutlubey Yerleşkesi Kütüphane Binası Seminer Salonu’nda gerçekleştirildi. Eğitimde, “Fikri Haklar ve Sınai Mülkiyet Hakları”, “Buluş”, “6769 sayılı SMK”, “6769 sayılı SMK Md. 113-122” ve Patent ve Faydalı Model” başlıklarında bilgiler verildi. Patent başvuru süreçleri de aktarılarak katılımcıların soruları cevaplandırıldı. Eğitime, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Birol CANGİ, BAKKA Bartın Yatırım Destek Ofisi’nden Şahin BAŞ ve Osman Bahadır KALECİK ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

20.01.2022 tarihinde Dr. Öğr. Üyesi Eyüp Burak CEYHAN başkanlığında FMDK üyeleri Doç. Dr. Dursun KISA, Dr. Öğr. Üyesi Bayram DÜNDAR, Arş. Gör. Dr. Eser SÖZEN ve Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin AKTAN’ın katılımlarıyla 2022/1 FDMK Kurul Toplantısı gerçekleştirilmiş olup, toplantıda Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin AKTAN’ın ‘’Üst Uzuvlara Yönelik Telerehabilitasyon Sistemi Haptik Arayüzü’’ başlıklı Ortak Endüstriyel Tasarım başvurusu değerlendirildi.

04.03.2022 tarihinde Dr. Öğr. Üyesi Eyüp Burak CEYHAN başkanlığında FMDK üyeleri Doç. Dr. Dursun KISA, Dr. Öğr. Üyesi Bayram DÜNDAR, Arş. Gör. Dr. Eser SÖZEN ve Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin AKTAN’ın katılımlarıyla 2022/2 FDMK Kurul Toplantısı gerçekleştirilmiş olup, toplantıda i) 2018/12730 nolu ve “Fren Sistemli Tomruk Taşıyıcı Römork Sistemi” başlıklı patent başvurusuna karşı Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan gelen inceleme raporu değerlendirildi, ii) Üniversitemiz öğretim elemanı Mert CRUMPTON'ın “Sanal Gerçeklik Objelerini Tutma Hissini Simüle Eden El Aparatı” başlıklı buluş başvurusu değerlendirildi, iii) Üniversitemiz öğretim elemanı Doç. Dr. Ali YARAŞ ve öğrencisi Muhammet Cüneyt ARITÜRK ile Erciyes Üniversitesi öğretim elemanı Doç. Dr. Bilal DEMİREL'in buluş sahibi olduğu, 03.08.2021 tarihinde Erciyes Üniversitesi ile ortak ulusal patent başvurusu yapılan 2021/012231 nolu “Silika Katkılı Pet Şişe ve Üretim Yöntemi” başlıklı patent başvurusunun uluslararası PCT başvurusunun yapılması değerlendirildi ve son olarak iv) Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları kapsamında başvurusu yapılması kararlaştırılan yurtdışı buluş başvuruları için bütçe sağlanmasına yönelik talep görüşüldü.

08.08.2022 tarihinde Dr. Öğr. Üyesi Eyüp Burak CEYHAN başkanlığında FMDK üyeleri Doç. Dr. Dursun KISA, Dr. Öğr. Üyesi Bayram DÜNDAR, Arş. Gör. Dr. Eser SÖZEN ve Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin AKTAN’ın katılımlarıyla 2022/3 FDMK Kurul Toplantısı gerçekleştirilmiş olup, toplantıda Üniversitemiz Öğr. Gör. Dr. Erkan AKSOY tarafından patent koordinasyon birimine iletilen patent başvurusu değerlendirildi.

20.09.2022 tarihinde Doç. Dr. Dursun KISA başkanlığında FMDK üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Bayram DÜNDAR, Doç. Dr. Eser SÖZEN ve Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin AKTAN’ın katılımlarıyla 2022/4 FDMK Kurul Toplantısı gerçekleştirilmiş olup, 2021/019348 Nolu, ''Kamu Kurumları İçin Akıllı Lojistik Yönetim Sistemi'' başlıklı buluş başvurusunun araştırma raporu değerlendirildi.

26.10.2022 tarihinde Dr. Öğr. Üyesi Eyüp Burak CEYHAN başkanlığında FMDK üyeleri Doç. Dr. Dursun KISA, Dr. Öğr. Üyesi Bayram DÜNDAR, Doç. Dr. Eser SÖZEN ve Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin AKTAN’ın katılımlarıyla 2022/5 FDMK Kurul Toplantısı gerçekleştirilmiş olup, Üniversitemiz Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin AKTAN tarafından patent koordinasyon birimine iletilen ortak buluş başvurusu değerlendirildi.

30.11.2022 tarihinde Dr. Öğr. Üyesi Eyüp Burak CEYHAN başkanlığında FMDK üyeleri Doç. Dr. Dursun KISA, Dr. Öğr. Üyesi Bayram DÜNDAR, Doç. Dr. Eser SÖZEN ve Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin AKTAN’ın katılımlarıyla 2022/6 FDMK Kurul Toplantısı gerçekleştirilmiş olup, "6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu” ve "Bartın Üniversitesi Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Yönergesi” kapsamında Üniversitemiz Dr. Öğr. Üyesi Shashanka Rajendrachari'nin uluslararası buluş başvurusunun değerlendirilebilmesi için buluş hakkında daha detaylı bilgiye ihtiyaç duyulmuş olup, başvuru sahibi ve buluş sahipleri 07.12.2022'de saat 10.30’da gerçekleşecek olan bir sonraki FMDK toplantısına davet edildi.

07.12.2022 tarihinde Dr. Öğr. Üyesi Eyüp Burak CEYHAN başkanlığında FMDK üyeleri Doç. Dr. Dursun KISA, Dr. Öğr. Üyesi Bayram DÜNDAR, Doç. Dr. Eser SÖZEN ve Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin AKTAN’ın katılımlarıyla 2022/7 FDMK Kurul Toplantısı gerçekleştirilmiş olup, Dr. Öğr. Üyesi Shashanka Rajendrachari'nin uluslararası buluş başvurusunun tekrar değerlendirildi.

19.12.2022 tarihinde Dr. Öğr. Üyesi Eyüp Burak CEYHAN başkanlığında FMDK üyeleri Doç. Dr. Dursun KISA, Dr. Öğr. Üyesi Bayram DÜNDAR, Doç. Dr. Eser SÖZEN ve Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin AKTAN’ın katılımlarıyla 2022/8 FDMK Kurul Toplantısı gerçekleştirilmiş olup, i) 2023 yılı içerisinde gerçekleştirilmesi planlanan patent ödemeleri için gerekli bütçe değerlendirildi. ii) 2021/019125 numaralı ''Kulak Görüntülerinden Soft Biyometrik Özellikleri Tahmin Eden Zeki Sistem'' başlıklı patent başvurusuna gelen araştırma raporu değerlendirildi. iii) Üniversitemizde tamamlanan Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) kapsamında sonuçlanan patentlenebilir çalışmaların Patent Koordinasyon Birimi’ne bildirilmesi ve patent başvurularının desteklenmesi hususu değerlendirildi.

22.12.2022 tarihinde Doç. Dr. Dursun KISA başkanlığında FMDK üyeleri Doç. Dr. Eser SÖZEN ve Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin AKTAN’ın katılımlarıyla 2022/9 FDMK Kurul Toplantısı gerçekleştirilmiş olup, ‘‘Kentlerde Haşere ve Sineklerle Akıllı Mücadele Sistemi” başlıklı patent başvurusuna gelen araştırma raporuna karşı görüş dosyasının hazırlanması teklifi görüşülmüştür.

2021 Yılı İçinde Yapılan Faaliyetler

- 2021 yılı içerisinde Üniversitemiz öğretim üyeleri tarafından geliştirilen ve Üniversitemizin başvuru sahibi olduğu 2 adet patent tescil edilmiştir.

- 2021 yılı içerisinde Birimimize 8 adet patent başvurusu yapılmıştır. Bunlardan Bartın Üniversitesi hak sahipliğinde 6 adet ulusal incelemeli patent başvurusu ve 1 adet ortak ulusal ve 1 adet ortak uluslararası patent başvurusunun yapılmasına karar verilmiştir.

- Üniversitemiz Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi, aynı zamanda Patent Koordinasyon Birimi Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Eyüp Burak CEYHAN’ın dünyada ilk kez geliştirilen ve güvenlik alanında olayların sonuçlandırılmasına büyük fayda sağlayacak “Parmak İzinden Ayak Boyunu Tahmin Eden Zeki Sistem” başlıklı buluş başvurusu incelemeli patent belgesi aldı. “Parmak İzinden Cinsiyet Tahmin Eden Sistem” ve “10 Parmaktan Herhangi Biri Temel Alınarak Yeni Bir Yaklaşımla Parmak İzinden Cinsiyet Tespit Eden Zeki Sistem”in ardından geliştirilen yapay zeka tabanlı yeni sistem suçlu tespitinde büyük kolaylıklar sağlayacak. Çeşitli deneylerle güvenilirliği test edilen sistemler emniyet, jandarma ve istihbarat teşkilatının kriminal birimlerinde kullanılması durumunda da suç ve suçluyla mücadelede önemli katkılar sağlayacaktır.

- Üniversitemiz Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mekatronik Mühendisliği öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin AKTAN ile Fen Fakültesi Biyoteknoloji Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Hilal YILMAZ’ın ortak geliştirdiği “Konum ve Kuvvet Kontrollü
Çok Diskli Tribometre” başlıklı, sıvı ve yarı-katı gıda ürünlerinin oral prosesinin araştırılabilmesi için bir ağız simülasyonu oluşturulması amacıyla geliştirilen buluş başvurusu tescil edildi.

- Patent Koordinasyon Birimi koordinasyonunda Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) işbirliğiyle düzenlenen, Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Orhan UZUN ve TÜRKPATENT Başkanı Sayın Prof. Dr. Habip ASAN'ın katılımları ve TÜRKPATENT Sınai Mülkiyet Uzmanı Ceren BORA ORÇUN'un sunumlarıyla "Yüksek Öğretim Kurumlarında Gerçekleşen Buluşlar ve Buluş Bildirim Zorunluluğu" patent eğitimi 09 Mart 2021 Salı günü online olarak gerçekleştirildi. 

- Patent Koordinasyon Birimimizin katkılarıyla TÜBİTAK’ın “1702 Patent Tabanlı Teknoloji Transferi Destekleme Programı” ve “1505 Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı” hakkında çevrim içi eğitim düzenlendi. TÜBİTAK-TEYDEB-TEMEG Uzmanı Hamdi Kurtcebe Aksu tarafından verilen eğitimde “1702 Patent Tabanlı Teknoloji Transferi Destekleme Programı” ve “1505 Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı” hakkında bilgiler verildi.

- Birim tarafından 12.02.2021 tarihinde Dr. Öğr. Üyesi Eyüp Burak CEYHAN başkanlığında FMDK üyeleri Doç. Dr. Dursun KISA, Dr. Öğr. Üyesi Bayram DÜNDAR, Dr. Öğr. Üyesi Bilal KURŞUNCU ve Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin AKTAN’ın katılımlarıyla online 2021/1 FDMK Kurul Toplantısı gerçekleştirilmiş olup, toplantıda Patent Koordinasyon Birimine iletilen buluş başvurusu, karşı görüş dosyası ve yönergede yapılması muhtemel olan değişiklikler değerlendirilmiştir.

- Birim tarafından 12.03.2021 tarihinde Dr. Öğr. Üyesi Eyüp Burak CEYHAN başkanlığında FMDK üyeleri Doç. Dr. Dursun KISA, Dr. Öğr. Üyesi Bayram DÜNDAR, Dr. Ögr. Üyesi Bilal KURŞUNCU, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin AKTAN’ın katılımlarıyla online 2021/2 FDMK Kurul Toplantısı gerçekleştirilmiş olup, toplantıda Patent Koordinasyon Birimine iletilen buluş başvurusu, karşı görüş dosyaları ve ortak patent başvurusu değerlendirilmiştir.

 - Birim tarafından 07.06.2021 tarihinde Dr. Öğr. Üyesi Eyüp Burak CEYHAN başkanlığında FMDK üyeleri Doç. Dr. Dursun KISA, Dr. Öğr. Üyesi Bayram DÜNDAR’ın katılımlarıyla online 2021/3 FDMK Kurul Toplantısı gerçekleştirilmiş olup, toplantıda Patent Koordinasyon Birimine iletilen buluş başvurusu ve ortak patent başvuru sözleşmesi değerlendirilmiştir.

 - Birim tarafından 30.06.2021 tarihinde Dr. Öğr. Üyesi Eyüp Burak CEYHAN başkanlığında FMDK üyeleri Doç. Dr. Dursun KISA ve Dr. Öğr. Üyesi Bayram DÜNDAR’ın katılımlarıyla online 2021/4 FDMK Kurul Toplantısı gerçekleştirilmiş olup, toplantıda Patent Koordinasyon Birimine iletilen buluş başvurusu değerlendirilmiştir.

- Birim tarafından 07.07.2021 tarihinde Dr. Öğr. Üyesi Eyüp Burak CEYHAN başkanlığında FMDK üyeleri Doç. Dr. Dursun KISA ve Dr. Öğr. Üyesi Bilal KURŞUNCU’nun katılımlarıyla online 2021/5 FDMK Kurul Toplantısı gerçekleştirilmiş olup, toplantıda Patent Koordinasyon Birimine iletilen dilekçe değerlendirilmiştir.

- Birim tarafından 23.08.2021 tarihinde Dr. Öğr. Üyesi Eyüp Burak CEYHAN başkanlığında FMDK üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Bayram DÜNDAR, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin AKTAN ve Arş. Gör. Dr. Eser SÖZEN’in katılımlarıyla online 2021/6 FDMK Kurul Toplantısı gerçekleştirilmiş olup, toplantıda Patent Koordinasyon Birimine iletilen buluş başvurusu değerlendirilmiştir.

- Birim tarafından 21.10.2021 tarihinde Dr. Öğr. Üyesi Eyüp Burak CEYHAN başkanlığında FMDK üyeleri Doç. Dr. Dursun KISA, Dr. Öğr. Üyesi Bayram DÜNDAR, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin AKTAN ve Arş. Gör. Dr. Eser SÖZEN’in katılımlarıyla online 2021/7 FDMK Kurul Toplantısı gerçekleştirilmiş olup, toplantıda Patent Koordinasyon Birimine iletilen buluş başvurusu değerlendirilmiştir.

- Birim tarafından 02.12.2021 tarihinde Dr. Öğr. Üyesi Eyüp Burak CEYHAN başkanlığında FMDK üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Bayram DÜNDAR, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin AKTAN ve Arş. Gör. Dr. Eser SÖZEN’in katılımlarıyla online 2021/8 FDMK Kurul Toplantısı gerçekleştirilmiş olup, toplantıda Patent Koordinasyon Birimine iletilen uluslar arası PCT buluş başvurusu değerlendirilmiştir.

 - Birim tarafından 14.12.2021 tarihinde Doç. Dr. Dursun KISA başkanlığında Dr. Öğr. Üyesi Bayram DÜNDAR ve Arş. Gör Eser SÖZEN’in katılımlarıyla online 2021/9 FDMK Kurul Toplantısı gerçekleştirilmiş olup, toplantıda Patent Koordinasyon Birimine iletilen buluş başvurusu değerlendirilmiştir.

2020 Yılı İçinde Yapılan Faaliyetler

- Fikrî ve Sınai Mülkiyet Değerlendirme Kurulu, 13.04.2020 tarihi saat 12.00’de Dr. Öğr. Üyesi Eyüp Burak CEYHAN başkanlığında Patent Koordinasyon Birimimize iletilen yeni buluş başvuruları ve bir PCT buluş başvurusunu değerlendirmek için toplanmıştır.

- Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından, kurumlar ile yapılan protokol kapsamında kurulan Bilgi ve Doküman Birimlerinde görevli personellerin sınai mülkiyet haklarına ilişkin güncel uygulama ve gelişmeler konusunda bilgilendirilmesi, birim faaliyetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi amacıyla 12.05.2020 tarihinde çevrimiçi olarak gerçekleştirilen Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Temel Düzey Eğitimi’ne Proje ve Teknoloji Ofisi Genel Koordinatörlüğünde görevli Öğr. Gör. Özlem İŞCAN katılım sağlamıştır. Gerçekleştirilen toplantı kapsamında Patent/Faydalı Model/Endüstriyel Tasarım/Coğrafi İşaretler konularında kazanım sağlanmıştır.

- PTO Genel Koordinatörlüğü Patent Koordinasyon Birimi koordinasyonunda Kuantum Patent A.Ş patent uzmanları tarafından, 15.06.2020 tarihinde online olarak, Üniversitemiz öğretim elemanlarına yönelik "Patent Farkındalık Eğitimi" verilmiştir. Eğitim kapsamında“Telif Hakları”, “Sınai Mülkiyet Hakları”, “Marka ve Tasarım Tescili”, “Buluş ve Patent Kavramı” “Patent/Faydalı Model Tescil Süreçleri”, “Patentlenebilirlik Kriterleri”, “Patent Verileriyle Yapılabilecekler”, “Hukuki Kavramlar” ve “Üniversitelerde Akademisyenlerin Buluşları” hakkında kazanımlar elde edilmiştir.

- Fikrî ve Sınai Mülkiyet Değerlendirme Kurulu, 21.07.2020 tarihi saat 11.00’de Dr. Öğr. Üyesi Eyüp Burak CEYHAN başkanlığında Patent Koordinasyon Birimine iletilen buluş başvurusunu değerlendirmek ve bildirim yapılan buluşların başvurulması, araştırılması, izlenmesi, sonuçlandırılması ve yenilenmesi iş ve işlemlerini Üniversitemiz adına yürütmek üzere patent vekil firmasının belirlenmesi hususunun görüşülmesi için toplanmıştır.

- Fikrî ve Sınai Mülkiyet Değerlendirme Kurulu, 03.09.2020 tarihi saat 16.00’da Dr. Öğr. Üyesi Eyüp Burak CEYHAN başkanlığında Patent Koordinasyon Birimine iletilen buluş başvurusunu değerlendirmek için toplanmıştır.

- Fikrî ve Sınai Mülkiyet Değerlendirme Kurulu, 28.09.2020 tarihinde saat 16.00’da Dr. Öğr. Üyesi Eyüp Burak CEYHAN başkanlığında Patent Koordinasyon Birimine vekil firma tarafından iletilen yıllık harç yenileme ücretlerinin ödenmesi yöntemini belirlemek için toplanmıştır.

- Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından, kurumlar ile yapılan protokol kapsamında kurulan Bilgi ve Doküman Birimlerinde görevli personellerin sınai mülkiyet haklarına ilişkin güncel uygulama ve gelişmeler konusunda bilgilendirilmesi, birim faaliyetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi amacıyla 28.12.2020 tarihinde çevrimiçi olarak gerçekleştirilen yıl sonu Değerlendirme Kurulu Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Eyüp Burak CEYHAN katılım sağlamıştır. “Uluslararası Patent Tescil Süreci” ileri düzey eğitimi alınmış ve “Patent Başvurularında Tarifname ve İstemlerde Açıklık Kavramı” istişare toplantılarına katılım gerçekleştirilmiştir. Günün son toplantısında ise sınai mülkiyet alanında güncel gelişmeler tartışılmış, 2020 yılı değerlendirmesi yapılmış ve 2021 yılı işbirliği konuları görüşülmüştür.

- 2020 yılı içinde Bartın Üniversitesi Patent Koordinasyon Birimi’ne 7 tane incelemeli ulusal patent başvurusu, 1 tane incelemeli ulusal ortak patent başvurusu ve 1 tane PCT başvurusu ile toplamda 9 tane patent başvurusu yapılmıştır. Bunlardan Bartın Üniversitesi hak sahipliğinde 6 ulusal patent başvurusu ve 1 ortak ulusal patent başvurusunun yapılmasına karar verilmiş, başvurulardan 2 tanesi serbest buluş kapsamında değerlendirilmiştir.

2019 Yılı İçinde Yapılan Faaliyetler

- Üniversitemiz personeli ve öğrencilerinden patent başvurusu yapmak isteyenlerin patent süreçlerinin daha aktif ve verimli bir şekilde yürütülebilmesi amacıyla Patent Koordinasyon Birimi Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Eyüp Burak CEYHAN tarafından yapılan çalışmalar doğrultusunda hazırlanan ve 02 Mayıs 2019 tarihli ve 2019/07-03 sayılı Senato Kararı ile kabul edilen "Bartın Üniversitesi Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Yönergesi" aynı gün yürürlüğe girmiştir.

- Üniversitemizde görev yapan araştırmacıların fikri ve sınai mülkiyet konularında bilgilendirilmelerini sağlamak, araştırma geliştirme faaliyetleri sonucu oluşacak patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım başvuru süreçlerinde yardımcı olmak, fikri ve sınai mülkiyet haklarına ilişkin ulusal ve uluslararası mevzuat ile her türlü bilgi ve dokümana kolaylıkla erişebilmesi ve gerekli durumlarda uzman desteğinin verilmesi, Üniversitemiz ile Türk Patent ve Marka Kurumu arasında etkin bir işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla 19.03.2019 tarihinde bir protokol imzalanarak Proje ve Teknoloji Ofisi Genel Koordinatörlüğü Patent Koordinasyon Birimi bünyesinde "Türk Patent Bilgi ve Doküman Birimi" kurulmuştur.


- Üniversitemiz 02 Mayıs 2019 tarihli ve 2019/07-03 sayılı Senato Kararı ile kabul edilen ve aynı tarihte yürürlüğe giren "Bartın Üniversitesi Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Yönergesi” kapsamında, Üniversite’den ücretlerinin tamamını veya bir kısmını veya herhangi bir ödeme alıp almadıklarına bakılmaksızın tam zamanlı çalışan öğretim üyeleri, misafir öğretim üyeleri, tam zamanlı ve yarı zamanlı görevliler ve çalışanlar, öğrenciler (ön lisans, lisans ve lisansüstü) ve araştırmacılar (doktora öncesi ve sonrası) tarafından gerçekleştirilen Üniversite’deki buluş başvurularını değerlendirmek ve işlemlerini yürütmek üzere 1 başkan ve 4 üyeden oluşan "Fikrî ve Sınai Mülkiyet Değerlendirme Kurulu” oluşturulmuştur.

- Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından, kurumlar ile yapılan protokol kapsamında kurulan Bilgi ve Doküman Birimlerinde görevli personellerin sınai mülkiyet haklarına ilişkin güncel uygulama ve gelişmeler konusunda bilgilendirilmesi, birim faaliyetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi amacıyla 19-20 Aralık 2019 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirdiği Sınai Mülkiyet Eğitim Semineri’ne Patent Koordinasyon Birimi Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Eyüp Burak CEYHAN katılım sağlamıştır.

- Patent Koordinasyon Birimi Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Eyüp Burak CEYHAN, Bartın Valiliği Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü tarafından sınai mülkiyet bilincinin arttırılması amacıyla 21 Ocak 2019 tarihinde Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Seminer Salonunda gerçekleştirilen ve Türk Patent ve Marka Kurumunca görevlendirilen uzman personel tarafından verilen '' Sınai Mülkiyet Hakları'' konulu seminere katılmıştır.

- Üniversitemiz 02 Mayıs 2019 tarihli ve 2019/07-03 sayılı Senato Kararı ile kabul edilen ve aynı tarihte yürürlüğe giren "Bartın Üniversitesi Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Yönergesi"nin geçici 1. maddesinde "10/1/2017 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’ndan bu yönerge yürürlüğe girdiği tarihe kadar yapılmış başvurular için de bu yönerge hükümleri geçerli olduğundan, başvuru ve buluş sahipleri yönerge yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 ay içerisinde buluş başvuru formunu PTO’ya sunmakla yükümlüdür." hükmü kapsamında 10/01/2017 tarihinden itibaren buluş başvurusunda bulunan kişilerin birimimize bildirimde bulunmaları sağlanmıştır.

- Bartın Üniversitesi Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Yönergesi kapsamında oluşturulan Fikrî ve Sınai Mülkiyet Değerlendirme Kurulu tarafından 19/11/2019 tarihinde Mühendislik Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Toplantı Salonunda yapılan toplantıda geleceğe yönelik perspektifleri doğrultusunda; 
Patent Koordinasyon Birimine iletilen buluş başvuruları görüşülmüş, “6769 sayılı Sınai
Mülkiyet Kanunu” ve "Bartın Üniversitesi Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Yönergesi”
kapsamında;
* Hizmet Buluşu olarak değerlendirilen buluş başvurularının; Bartın Üniversitesi adına Türkiye başvurusunun yapılması/hak sahipliğinin devralınması ve buluş başvuru sahiplerine bildirimde bulunulması ve

* Serbest Buluş olarak değerlendirilen buluş başvurularının başvuru sahiplerine bildirilmesi kararlaştırılmıştır.

* Başvurusu kabul edilen patentlerin farklı kuruluşlarca ortaklığının olması durumunda yapılacaklar görüşülmüş, patentlerin farklı kuruluşlarca ortaklığının olması durumunda, ilgili kuruluşla imzalanacak hak sahipliği oranı ve diğer hususların belirtildiği bir protokol metninin oluşturulmasının Üniversitemiz Hukuk Müşavirliği’nden talep edilmesi kararlaştırılmıştır. Sürecin takibi ve devamlılığının sağlanması amaçlanmıştır.

* Yurtdışı başvuru talebinde bulunulan buluş başvuruları görüşülmüş, Üniversite bütçesinin kısıtlı olmasından dolayı süreçteki ücretlerin TÜBİTAK ve sponsor kuruluş/kuruluşlar tarafından karşılanarak başvurularının yapılması, buluşçuların sponsor kuruluş/kuruluşları ayarladıktan sonra PTO’ya bildirim yapmaları için buluş sahiplerine bildirimde bulunulması kararlaştırılmıştır.

* Üniversitemiz bünyesinde görev yapmakta iken buluş başvurusunda bulunan personellerin Patent Koordinasyon Biriminde arşivlenmesi amaçlı tüm birimlerin bilgilendirilmesi kararlaştırılmıştır.

* Birimlerden gelen bilgiler doğrultusunda patent portföyü oluşturulmuştur.

* Üniversitemiz personelinin fikri ve sınai haklar hakkında bilinçlendirilmesi amacıyla etkinlikler düzenlenmesi görüşülmüş ve “Patent Randevu Sistemi”nin Üniversitemizde uygulanması için Türk Patent ve Marka Kurumu ile gerekli yazışmaların yapılması
kararlaştırılmıştır.

* Bildirim yapılan buluşların başvurulması, araştırılması, izlenmesi, sonuçlandırılması ve yenilenmesi iş ve işlemlerini Üniversitemiz adına yürütmek üzere patent vekil firmasının belirlenmesi görüşülmüş, belirlenen kriterler doğrultusunda alınacak teklifler kapsamında patent vekili firmanın belirlenmesi kararlaştırılmıştır.

* Türkiye genelinde TTO’su olmayan üniversitelerin ödenek oluşturma ve ödeme sürecinin nasıl yürütüleceği hakkında örnek uygulamalar çok sınırlı olduğundan, ödenek oluşturma ve satın alma süreci hususunda yoğun çalışmalar yürütülmüştür. Bu kapsamda Türkiye’deki diğer üniversitelere örnek olacak bir çalışma çıkarılmış ve üniversite içerisinde bir FSMH kaynağı oluşturulmuştur.

* Üniversitemiz başvuru sahipliğinde, 8 patentin Şubat 2020 içerisinde TÜRKPATENT başvuruları gerçekleştirilecektir.

* Üniversitemize ait buluş sayısını artırmak maksadıyla, Üniversitemiz BAP Koordinasyon Birimi tarafından desteklenen projeler ve kurum dışı projelerinden (TÜBİTAK, BAKKA, AB vs.) patent potansiyeline sahip projeler sonuçlandığında 15 gün içerisinde PTO tarafından Fikri ve Sınai Mülkiyet Değerlendirme Kurulu’na bilgi verilmesi hususunun PTO’ya tavsiye olarak sunulması kararlaştırılmıştır.

2018 Yılı İçinde Yapılan Faaliyetler

- Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve TTO Başkanı Prof.Dr. Mustafa YAŞAR'ın başkanlığında Batı Karadeniz bölgesi başta olmak üzere diğer paydaşların bir araya gelebileceği, ortak sorunların ve çözüm yollarının konuşulacağı bir platform oluşturulması amacıyla Karabük Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi tarafından 26-27 Temmuz 2018 tarihleri arasında Demir Çelik Enstitüsü Konferans Salonunda Türk Patent ve Marka Kurumu uzmanlarının da katılımları ile düzenlenen patent okur-yazarlığı, tarifname ve istemlerin düzenlenmesi ve genel bilgilendirmenin yapıldığı eğitime Bartın Üniversitesi Patent Koordinasyon Birim Sorumlusu olarak Dr. Öğr. Üyesi Eyüp Burak CEYHAN katılım sağlamıştır. Eğitimde Batı Karadeniz’deki üniversitelerin bir araya gelmesi ile üniversitelerin patent birimleri ile etkin işbirliği fırsatları değerlendirilmiştir.